Mesh of een netwerk van ons, wat is het verschil?

Het begrip Wi-Fi kent vele soort en maten. Er zijn verschillende manieren om een dekkend Wi-Fi netwerk aan te leggen. En we noemen het bewust dekkend, want dan word er nog niet gesproken over de kwaliteit van verbinding. Er zit een verschil tussen de streepjes rechts bovenin je smartphone, en dat wat je er van mag verwachten. Drie streepjes verbinding hoeft echt niet te betekenen dat jij die ene Netflix serie zonder happeren kan kijken.

We willen je door middel van een lichte technische context uitleggen waarom bekabelde access points beter zijn dan WiFi punten die meshen.

Er zijn een aantal technische termen die in de uitleg een belangrijke basis bieden. We leggen je ze uit:

Dekking

De dekking van je WiFi-netwerk thuis is de maten waarin jouw telefoon de signalen van de router of WiFi punt kan ontvangen. Natuurkundig word dit weergegeven in decibel-milliwatt. Hoe dichterbij je bij het wifi-punt zit hoe beter het ontvangst. Uiteindelijk vertelt de dekking je op welk plek in je huis je hoeveel bereik hebt.

Dit is gelijk aan de streepjes bovenaan je telefoon.

Snelheid

De snelheid word niet direct weergegeven bovenin bij het WiFi icoontje. Sommige smartphone’s meten dit wel, het staat dan bij je instellingen zoals bij Andriod telefoons. Je kan er ook zelf achter komen door gebruik te maken van de Ookla Speedtest site. De snelheid van je netwerk is van enorm veel factoren afhankelijk. Dat kan zijn je wifi-punt, deze hebben een maximale haalbare snelheid. Maar ook je verbinding met je provider, als je niet meer dan 100mb/s inkoopt dan zal er ook niet zo snel meer snelheid beschikbaar zijn voor je telefoon. Een hoge snelheid zorgt er voor dat je snel site’s, film of andere data kan laden.

Latency (vertraging)

Tot slot is de laatste belangrijke factor je latency. Dit is de tijd die het duurt voordat een netwerkpakket zijn bestemming bereikt. Dit word uitgedrukt in miliseconde. De cijfers die bij jou horen zijn afhankelijk van wat je op het netwerk doet. Voor het versturen van een mail mag je heel veel latency hebben. Voor het bellen heel weinig. In de afbeelding word de latency weergegeven onder de naam ping: dat betekend de tijd die het nodig heeft om een bepaalde server te bereiken.

Mesh WiFi is niet de oplossing

Wij proberen altijd de technologie Mesh te vermijden. Het werkt door het draadloos doorgeven van signaal. Mesh is in een bepaald onderdeel heel goed, dat is het verzorgen van een super goede dekking. Want hoe meer wifi punten je hebt hoe beter de dekking. Maar als er geen goede verbinding binnenkomt zal het nooit beter uitgezonden worden.


Wij raden dankzij onze ervaring mesh of repeaters af. Veel van onze klanten ontstaan uit het feit dat ze een van deze apparaten hadden. Theoretisch gezien is Mesh een slechte oplossing aangezien het zijn signaal doorgeeft. Iedere keer dat signaal word doorgegeven word er latency opgebouwd. Hoe meer vertraging hoe slecht jouw gebruikers ervaring.

Huis te groot

Een te groot huis voor de simpele huis tuin en keuken modem die je krijgt van je internet provider. Dat is eerder regel dan uitzondering. Er zijn een aantal manieren om dit op te lossen, allemaal met voor- en nadelen. Wij van Nandhoman.nl hebben ervaren dat het aanleggen van een bekabeld netwerk met access points altijd het beste systeem is. Naar ons idee is er geen WiFi probleem wat hier niet mee word opgelost. We vertellen je graag hoe we het in jouw situatie aanpakken.

Waar loop jij tegen aan?

We leren je graag beter kennen. In ieder huis zijn wel wifi problemen. Voor sommige zijn het luxe problemen en voor ander kan het echt een onmogelijk werkbare situatie zijn. Wat zijn die van jou?

Duurzaam

Een bekabelt netwerk gaat langer mee dan een mesh-netwerk, zo ervaren wij bij onze klanten. De meest simpele manier om je wifi te verbeteren is vaak door gebruik te maken van mesh. Je hoeft geen kabels te trekken, nadeel er van is dat het niet stabiel is. Vaak komt het er uiteindelijk op neer dat de draadloze modules toch worden weg gedaan. Dat is vervelend voor je portomonnee en voor het milieu. In eerste instantie is een bekabelt netwerk bestaande uit access points relatief duur, maar het blijft ook veel langer operationeel.

Contact

Laten we eens de plannen bespreken.

Bericht achter laten

Laat vooral een bericht achter. Dan reageer ik per mail op uw bericht.